Posty

ZUPA ZIEMNIACZANA Z RACUCHAMI

Obraz
 Tani ,smaczny i bardzo szybki obiad  SKŁADNIKI NA ZUPĘ włoszczyzna wegeta do smaku ziemniaki  ziele angielskie liść laurowy śmietana mąka SKŁADNIKI NA RACUCHY 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt naturalny sól do smaku PRZYGOTOWANIE ZUPA Włoszczyznę, ziemniaki obrać pokroić zalać wodą  dodać przyprawy i gotować do miękkości . Przygotować mąkę do zagęszczenia zupy i gdy wszystko jest już miękkie dodać do wywaru. Na koniec wlać zahartowaną śmietanę Zupę można podawć również w formie kremu. Po ugotowaniu należy zupę zblendowć ,nie dodawać mąki tylko samą śmietanę RACUCHY Mąkę wsypać do miski ,dodać jajko ,sodę i jogurt.Wszystko dokładnie wymieszać Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Nakładać łyżką na mocno rozgrzany olej  Zmniejszyć ogień i dokładnie smażyć z dwóch stron Podawać gorące z cukrem

ZUPA KLOPSIKOWA

Obraz
  Smaczna,łatwa do przygotowania Można podać z ziemniakami lub z makaronem Składniki 1 kg mięsa mielonego 2-3 jajka, w zależności od wielkości 1 namoczona kajzerka Sól ,pieprz do smaku włoszczyzna wegeta,liść laurowy,ziele angielskie śmietana zakwaszana 18% 2-3 łyżki mąki Ocet do smaku Przygotowanie 1.WYWAR Do garnka wlewam około 4 litrów wody, po zagotowaniu dodaje obrane i dowolnie pokrojone warzywa ,ziele angielskie, liść laurowy i wegetę. Gotuję do miękkości i w międzyczasie przygotowuję mięso. 2.KLOPSIKI Mięso mielone łącze z jajkami,namoczoną bułką, solą i pieprzem. Po dokładnym wyrobieniu formuje okrągłe kulki (wielkość dowolna) Gdy wywar jest już gotowy doprawiam octem i delikatnie wrzucam do wody wcześniej przygotowane kulki z mięsa. Po wypłynięciu klopsików gotuję jeszcze na małym ogniu około 10 min. Nastepnie wlewam rozrobiną mąkę z wodą i delikatnie mieszam , gdy się zagotuje wyłączam piec. Do miseczki wlewam gorącą zupę i dodaję śmietanę energicznie mieszając, najle...

ŚLEDZIE W OLEJU

Obraz
  Pyszne śledzie na każdą okazję Składniki 10 szt śledzia ala matijas 2 średnie cebule 2 średnie kwaskowe jabłka Sok z cytryny Olej Śledzie wymoczyć, około 60 minut. Należy kilka razy wymienić wodę W międzyczasie obrać cebulę i jabłka, pokroić w drobną kostkę i razem wymieszać. Śledzie pokroić w paski około2-3 cm Na spodzie naczynia wyłożyć cienką warstwę cebuli i jabłek Położyć śledzie i skropić sokiem z cytryny . Układać naprzemiennie aż do wyczerpania produktów. Zalać olejem najlepiej słonecznikowym. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Podawać z pieczywem

PIEROGI CHŁOPSKIE

Obraz
  Smaczne, miękkie pierogi. Można je podawać ze smażoną cebulką lub podsmażyć na patelni.  Do picia podaję czysty barszcz. Składniki  Składniki CIASTO 3/4 kg mąki pszennej 1 jajko Wodą gazowana 1 łyżka oleju Sól FARSZ 1 kg dobrej kiełbasy (podwawelska,śląska) 1 cebula Kilka ząbków czosnku Pieprz i majeranek do smaku Wyślij składniki Składniki CIASTO 3/4 kg mąki pszennej 1 jajko wodą gazowana 1 łyżka oleju sól wszystkie składniki dobrze wyrobić i pozostawić chwilę żeby odpoczęło.  FARSZ 1 kg dobrej kiełbasy (podwawelska,śląska) 1 cebula kilka ząbków czosnku pieprz i majeranek do smaku Kiełbasę zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić z rozdrobnionym czosnkiem i dodać do zmielonej kiełbasy , doprawić pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać. .  PRZYGOTOWANIE Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka szklanką nałożyć farsz i dokładnie pozklejać. Wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju i po wyp...

MASŁO MAKRELOWE

Obraz
 Smaczny , bardzo prosty do przygotowania dodatek na kanapki  SKŁADNIKI Wędzona makrela 2 średnie cebule 3/4 kostki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g ketchupu  pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Cebulę pokroić w kostkę , dodać połowę masła i dusić pod pokrywą na małym ogniu, gdy cebula jest już miękka dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Smażyć jszcze około 10 minut i pozostawić do wystygnięcia.  W międzyczasie dokładnie oczyścić makrelę z ości i skóry. Obraną makrelę , usmażoną cebulkę i pozostałą część masła zblendować i doprawić pieprzem do smaku. Jeżeli makrela jest większa i masło jest zbyt delikatne można dodać jeszcze dodatkowo  ketchupu już po zblendowaniu 

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

Obraz
  Smaczna, delikatna wątróbka. Dodanie jabłka powoduje że posmak jest kwaskowo słodkawy. Można podawać z ziemniakami lub pieczywem Składniki 1 kg wątróbki drobiowej 3 duże cebule 2 duże jabłka, najlepiej szara reneta smalec lub olej do smażenia sól i pieprz do smaku mąka Przygotowanie 1 Cebulę pokroić w piórka, jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, całość dusić na patelni aż do miękkości ,najlepiej przykryć pokrywą. Wątrobkę umyć, oczyścić i oprószyć mąką wrzucić na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszając obsmażyć. Nie należy smażyć jej zbyt długo bo będzie twarda. Po tym czasie dodać do watróbki usmażoną cebulkę z jabłkiem i całość dusić pod pokrywą jeszcze do 5 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem

Obraz
Składniki Włoszczyzna Ziemniaki 0,5 kg cienkiej białej kiełbasy 0,5 litra żurku w butelce ziele angielskie liść laurowy 100 gram dobrego chrzanu 160 gram śmietany 18% 1 średnia cebula tłuszcz do smażenia (u mnie smalec) wegeta majeranek ugotowane jajka na twardo Przygotowanie Do garnka wlać około 4 litrów wody, dodać pokrojoną białą kiełbasę,włoszczyznę pokrojoną w słupki i drobno pokrojone ziemniaki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i wegetę do smaku. Gotować do miękkości. W międzyczasie obrać cebulę I zeszklić na tłuszczu. Do miękkich warzyw dodać żurek z butelki i chrzan rozmieszany z wywarem , gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie wlać zahartowaną śmietanę, dodać przesmażoną cebulę I doprawić majerankiem. Zupa smakuje najlepiej po 3-4 godzinach.