ZUPA KLOPSIKOWA

 Smaczna,łatwa do przygotowania Można podać z ziemniakami lub z makaronem



Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2-3 jajka, w zależności od wielkości
  • 1 namoczona kajzerka
  • Sól ,pieprz do smaku
  • włoszczyzna
  • wegeta,liść laurowy,ziele angielskie
  • śmietana zakwaszana 18%
  • 2-3 łyżki mąki
  • Ocet do smaku

Przygotowanie

1.WYWAR Do garnka wlewam około 4 litrów wody, po zagotowaniu dodaje obrane i dowolnie pokrojone warzywa ,ziele angielskie, liść laurowy i wegetę. Gotuję do miękkości i w międzyczasie przygotowuję mięso.

2.KLOPSIKI Mięso mielone łącze z jajkami,namoczoną bułką, solą i pieprzem. Po dokładnym wyrobieniu formuje okrągłe kulki (wielkość dowolna) Gdy wywar jest już gotowy doprawiam octem i delikatnie wrzucam do wody wcześniej przygotowane kulki z mięsa. Po wypłynięciu klopsików gotuję jeszcze na małym ogniu około 10 min. Nastepnie wlewam rozrobiną mąkę z wodą i delikatnie mieszam , gdy się zagotuje wyłączam piec. Do miseczki wlewam gorącą zupę i dodaję śmietanę energicznie mieszając, najlepiej trzepaczką po czym wlewam do pozostałej zupy. Podaję z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie lub z makaronem

zoom


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem