ZUPA KLOPSIKOWA
Smaczna,łatwa do przygotowania Można podać z ziemniakami lub z makaronem
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego
- 2-3 jajka, w zależności od wielkości
- 1 namoczona kajzerka
- Sól ,pieprz do smaku
- włoszczyzna
- wegeta,liść laurowy,ziele angielskie
- śmietana zakwaszana 18%
- 2-3 łyżki mąki
- Ocet do smaku
Przygotowanie
1.WYWAR Do garnka wlewam około 4 litrów wody, po zagotowaniu dodaje obrane i dowolnie pokrojone warzywa ,ziele angielskie, liść laurowy i wegetę. Gotuję do miękkości i w międzyczasie przygotowuję mięso.
2.KLOPSIKI Mięso mielone łącze z jajkami,namoczoną bułką, solą i pieprzem. Po dokładnym wyrobieniu formuje okrągłe kulki (wielkość dowolna) Gdy wywar jest już gotowy doprawiam octem i delikatnie wrzucam do wody wcześniej przygotowane kulki z mięsa. Po wypłynięciu klopsików gotuję jeszcze na małym ogniu około 10 min. Nastepnie wlewam rozrobiną mąkę z wodą i delikatnie mieszam , gdy się zagotuje wyłączam piec. Do miseczki wlewam gorącą zupę i dodaję śmietanę energicznie mieszając, najlepiej trzepaczką po czym wlewam do pozostałej zupy. Podaję z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie lub z makaronem
Komentarze
Prześlij komentarz