Żurek na białej kiełbasie z jajkiem

Składniki
  • Włoszczyzna
  • Ziemniaki
  • 0,5 kg cienkiej białej kiełbasy
  • 0,5 litra żurku w butelce
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 100 gram dobrego chrzanu
  • 160 gram śmietany 18%
  • 1 średnia cebula
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
  • wegeta
  • majeranek
  • ugotowane jajka na twardo

Przygotowanie

Do garnka wlać około 4 litrów wody, dodać pokrojoną białą kiełbasę,włoszczyznę pokrojoną w słupki i drobno pokrojone ziemniaki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i wegetę do smaku. Gotować do miękkości. W międzyczasie obrać cebulę I zeszklić na tłuszczu. Do miękkich warzyw dodać żurek z butelki i chrzan rozmieszany z wywarem , gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie wlać zahartowaną śmietanę, dodać przesmażoną cebulę I doprawić majerankiem. Zupa smakuje najlepiej po 3-4 godzinach.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM