Żurek na białej kiełbasie z jajkiem
Składniki
- Włoszczyzna
- Ziemniaki
- 0,5 kg cienkiej białej kiełbasy
- 0,5 litra żurku w butelce
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 100 gram dobrego chrzanu
- 160 gram śmietany 18%
- 1 średnia cebula
- tłuszcz do smażenia (u mnie smalec)
- wegeta
- majeranek
- ugotowane jajka na twardo
Przygotowanie
Do garnka wlać około 4 litrów wody, dodać pokrojoną białą kiełbasę,włoszczyznę pokrojoną w słupki i drobno pokrojone ziemniaki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i wegetę do smaku. Gotować do miękkości.
W międzyczasie obrać cebulę I zeszklić na tłuszczu.
Do miękkich warzyw dodać żurek z butelki i chrzan rozmieszany z wywarem , gotować jeszcze około 5 minut.
Po tym czasie wlać zahartowaną śmietanę, dodać przesmażoną cebulę I doprawić majerankiem.
Zupa smakuje najlepiej po 3-4 godzinach.
Komentarze
Prześlij komentarz