PIEROGI CHŁOPSKIE

 Smaczne, miękkie pierogi. Można je podawać ze smażoną cebulką lub podsmażyć na patelni.  Do picia podaję czysty barszcz.


Składniki

  • CIASTO
  • 3/4 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Wodą gazowana
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • FARSZ
  • 1 kg dobrej kiełbasy (podwawelska,śląska)
  • 1 cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Pieprz i majeranek do smaku
  • CIASTO
  • 3/4 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • wodą gazowana
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • wszystkie składniki dobrze wyrobić i pozostawić chwilę żeby odpoczęło. 

  • FARSZ
  • 1 kg dobrej kiełbasy (podwawelska,śląska)
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • pieprz i majeranek do smaku
  • Kiełbasę zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić z rozdrobnionym czosnkiem i dodać do zmielonej kiełbasy , doprawić pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać. . 

PRZYGOTOWANIE Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka szklanką nałożyć farsz i dokładnie pozklejać. Wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju i po wypłynięciu gotować około 4-5 minut.

Podawać ze smażoną cebulką lub podsmażone na patelni.


zoom

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem