PIEROGI CHŁOPSKIE
Smaczne, miękkie pierogi. Można je podawać ze smażoną cebulką lub podsmażyć na patelni. Do picia podaję czysty barszcz.
Składniki
- CIASTO
- 3/4 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- Wodą gazowana
- 1 łyżka oleju
- Sól
- FARSZ
- 1 kg dobrej kiełbasy (podwawelska,śląska)
- 1 cebula
- Kilka ząbków czosnku
- Pieprz i majeranek do smaku
- CIASTO
- 3/4 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- wodą gazowana
- 1 łyżka oleju
- sól
- wszystkie składniki dobrze wyrobić i pozostawić chwilę żeby odpoczęło.
- FARSZ
- 1 kg dobrej kiełbasy (podwawelska,śląska)
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- pieprz i majeranek do smaku
Kiełbasę zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę zeszklić z rozdrobnionym czosnkiem i dodać do zmielonej kiełbasy , doprawić pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać. .
PRZYGOTOWANIE Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka szklanką nałożyć farsz i dokładnie pozklejać. Wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju i po wypłynięciu gotować około 4-5 minut.
Podawać ze smażoną cebulką lub podsmażone na patelni.
Komentarze
Prześlij komentarz