MASŁO MAKRELOWE

 Smaczny , bardzo prosty do przygotowania dodatek na kanapki 


SKŁADNIKI

Wędzona makrela

2 średnie cebule

3/4 kostki masła

2 łyżki koncentratu pomidorowego

200 g ketchupu 

pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokroić w kostkę , dodać połowę masła i dusić pod pokrywą na małym ogniu, gdy cebula jest już miękka dodać koncentrat pomidorowy i ketchup.


Smażyć jszcze około 10 minut i pozostawić do wystygnięcia. 

W międzyczasie dokładnie oczyścić makrelę z ości i skóry.

Obraną makrelę , usmażoną cebulkę i pozostałą część masła zblendować i doprawić pieprzem do smaku.


Jeżeli makrela jest większa i masło jest zbyt delikatne można dodać jeszcze dodatkowo  ketchupu już po zblendowaniu 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem