Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem
Smaczna, delikatna wątróbka. Dodanie jabłka powoduje że posmak jest kwaskowo słodkawy. Można podawać z ziemniakami lub pieczywem
Składniki
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 3 duże cebule
- 2 duże jabłka, najlepiej szara reneta
- smalec lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- mąka
Przygotowanie
1
Cebulę pokroić w piórka, jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, całość dusić na patelni aż do miękkości ,najlepiej przykryć pokrywą. Wątrobkę umyć, oczyścić i oprószyć mąką wrzucić na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszając obsmażyć. Nie należy smażyć jej zbyt długo bo będzie twarda. Po tym czasie dodać do watróbki usmażoną cebulkę z jabłkiem i całość dusić pod pokrywą jeszcze do 5 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku
Komentarze
Prześlij komentarz