Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

 Smaczna, delikatna wątróbka. Dodanie jabłka powoduje że posmak jest kwaskowo słodkawy. Można podawać z ziemniakami lub pieczywem

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • 2 duże jabłka, najlepiej szara reneta
  • smalec lub olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka

Przygotowanie

1

Cebulę pokroić w piórka, jabłka obrać ze skórki i pokroić w ósemki, całość dusić na patelni aż do miękkości ,najlepiej przykryć pokrywą. Wątrobkę umyć, oczyścić i oprószyć mąką wrzucić na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszając obsmażyć. Nie należy smażyć jej zbyt długo bo będzie twarda. Po tym czasie dodać do watróbki usmażoną cebulkę z jabłkiem i całość dusić pod pokrywą jeszcze do 5 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku

zoom

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem