PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM

 Stary przepis mojej mamy. Pączki są lekkie i barzo smaczne



SKŁADNIKI

12 żółtek

15 dkg drożdży

15 dkg masła

15 dkg cukru (więcej niż 1/2 szklanki)

1 kg mąki

1/2 litra mleka

cukier waniliowy 

szczypta soli

cukier puder

marmolada różana 

tłuśzcz do smażenia 


PRZYGOTOWANIE

Mleko lekko pdgrzać , dodać drożdże , łyżkę cukru i 2 łyżki mąki poczekać aż wyrośnie.

Masło rozpuścić i pozostawić do wysygnięcia

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól,  wystudzone masło ,wyrośnięte drożdże i stopniowo dodawać mąkę .Ciasto dobrze wyrobić aż na powierzchni pokażą się pęcherze powietrza.

Ciasto przykryć ścierką i poczekać około 30 minut żeby odpoczęło . 

Następnie łyżką nabierać niewielką ilość ciasta uformować kulkę , rozciągąć w palcach i nałożyć do środka nadzienie. Ciasto zamknąć tak aby marmolada pozostała w środku , uformować kulkę i położyć na bawełnianej ścierce 


Po uformowaniu wszystkich pączków smażyć w głębokim tłuszczu .

Po lekkim wystudzeniu   posypać cukrem pudrem 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem