PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM
Stary przepis mojej mamy. Pączki są lekkie i barzo smaczne
SKŁADNIKI
12 żółtek
15 dkg drożdży
15 dkg masła
15 dkg cukru (więcej niż 1/2 szklanki)
1 kg mąki
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
cukier puder
marmolada różana
tłuśzcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Mleko lekko pdgrzać , dodać drożdże , łyżkę cukru i 2 łyżki mąki poczekać aż wyrośnie.
Masło rozpuścić i pozostawić do wysygnięcia
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól, wystudzone masło ,wyrośnięte drożdże i stopniowo dodawać mąkę .Ciasto dobrze wyrobić aż na powierzchni pokażą się pęcherze powietrza.
Ciasto przykryć ścierką i poczekać około 30 minut żeby odpoczęło .
Następnie łyżką nabierać niewielką ilość ciasta uformować kulkę , rozciągąć w palcach i nałożyć do środka nadzienie. Ciasto zamknąć tak aby marmolada pozostała w środku , uformować kulkę i położyć na bawełnianej ścierce
Po uformowaniu wszystkich pączków smażyć w głębokim tłuszczu .
Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz