MAKARON DOMOWY

 Idealny do rosołu, ale smakuje również z innymi zupami

SKŁADNIKI

1 kg mąki pszennej

5  średnich jaj

gorąca woda

sól

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypać mąkę (pozostawić 1/4 do podsypania), wybić jajka i dodać sól. Dolać tyle gorącej wody aby powstało zwarte ciasto. Wszystko dokładnie wymieszać  przełożyć na stolnicę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Ciasto zostawić aby odpoczęło


Podzielić ciasto na 4 części i każdą z nich  cienko rozwałkować. Trzeba pamiętać aby przed wałkowaniem dobrze podsypać mąką stolnicę i wierzch ciasta .


Po rozwałkowaniu należy znowu podsypać wierzch ciasta mąką , pokroić na paski około 5 cm każdy i złożyć pokrojone paski ciasta jeden na drugi



Złożone paski ciasta pokroić cienko i wrzucać do osolonej, wrzącej wody .Gotować przez kilka minut.
Trzeba pamiętać ,żeby w trakcie krojenia roztrząsać ciasto żeby się nie skleiło


 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem