MAKARON DOMOWY
Idealny do rosołu, ale smakuje również z innymi zupami
SKŁADNIKI
1 kg mąki pszennej
5 średnich jaj
gorąca woda
sól
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać mąkę (pozostawić 1/4 do podsypania), wybić jajka i dodać sól. Dolać tyle gorącej wody aby powstało zwarte ciasto. Wszystko dokładnie wymieszać przełożyć na stolnicę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Ciasto zostawić aby odpoczęło
Po rozwałkowaniu należy znowu podsypać wierzch ciasta mąką , pokroić na paski około 5 cm każdy i złożyć pokrojone paski ciasta jeden na drugi
Złożone paski ciasta pokroić cienko i wrzucać do osolonej, wrzącej wody .Gotować przez kilka minut.
Trzeba pamiętać ,żeby w trakcie krojenia roztrząsać ciasto żeby się nie skleiło
Komentarze
Prześlij komentarz