Amoniaczki - kruche ciastka z cukrem

 Bardzo kruche , idealne na deser dla całej rodziny

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki smalcu
  • 60 dkg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki amoniaku
  • 160 gram kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 2 białka

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki smalcu
  • 60 dkg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki amoniaku
  • 160 gram kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 2 białka

Przygotowanie

1

Na początek śmietanę wymieszać z amoniakiem i odstawić na kilka minut. Masło, smalec,żółtka, cukier,cukier waniliowy i mąkę wrzucić do miski i i dodać wczesniej przygotowaną śmietanę z amoniakiem. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Odstawić na około 10 minut. Ciasto podzielić na 4 części Każdą z części rozwałkować na placek o grubości około 2-3 cm posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem. Wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i Piec około 15 minut do uzyskania złotego koloru

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem