Amoniaczki - kruche ciastka z cukrem
Bardzo kruche , idealne na deser dla całej rodziny
Składniki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki smalcu
- 60 dkg mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki amoniaku
- 160 gram kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 2 białka
Przygotowanie
1
Na początek śmietanę wymieszać z amoniakiem i odstawić na kilka minut. Masło, smalec,żółtka, cukier,cukier waniliowy i mąkę wrzucić do miski i i dodać wczesniej przygotowaną śmietanę z amoniakiem. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Odstawić na około 10 minut. Ciasto podzielić na 4 części Każdą z części rozwałkować na placek o grubości około 2-3 cm posmarować rozbełtanym białkiem i posypać cukrem. Wycinać dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i Piec około 15 minut do uzyskania złotego koloru
Komentarze
Prześlij komentarz