SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE
5 żółtek
1 kostka Kasi
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
1 kg twarogu (nie polecam masy serowej z wiaderka)
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 jaja
1 budyń śmietankowy 40 g
aromat migdałowy
1 cytryna
DODATKOWO
1 puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
Połączyć wszystkie sładniki na ciasto i dokładnie zagnieść.
Blachę o wielkoości 25 ✖ 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem.
Masa Serowa
Masło utrzeć z cukrem , następnie stopniowo dodawać jajka i zmielony twaróg. Po połączeniu składników dodać budyń , aromat migdałowy i sok z cytryny.
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
Na masę położyć pokrojoną w kostkę brzoskwinię
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, aby nie opadła można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Zamrożone wcześniej ciasto zetrzeć na grubych oczkach i posypać na ubite białko.
Blachę przykryć papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni ( góra , dół, bez termoobiegu) przez 70 minut
Komentarze
Prześlij komentarz