SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

 

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE


5 żółtek

1 kostka Kasi

2,5 szklanki mąki pszennej 

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ


1 kg twarogu (nie polecam masy serowej z wiaderka)

1 kostka masła

1 szklanka cukru

2 jaja

1 budyń śmietankowy 40 g

aromat migdałowy

1 cytryna

DODATKOWO

1 puszka brzoskwiń

5 białek 

1 szklanka cukru 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto

Połączyć wszystkie sładniki na ciasto i dokładnie zagnieść.

Blachę o wielkoości 25 ✖ 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem.


Niewielką ilość ciasta ( mała kulka) włożyć do zamrażarki.

Masa Serowa

Masło utrzeć z cukrem , następnie stopniowo  dodawać jajka i  zmielony twaróg. Po połączeniu składników dodać budyń , aromat migdałowy i sok z cytryny. 

Masę wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.


Na masę położyć pokrojoną w kostkę brzoskwinię


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, aby nie opadła można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej


Zamrożone wcześniej ciasto zetrzeć na grubych oczkach i posypać na ubite białko.


Blachę przykryć papierem do pieczenia i wstawić do  wcześniej nagrzanego piekarnika.


Piec w temperaturze 180 stopni ( góra , dół, bez termoobiegu) przez 70 minut








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM

Żurek na białej kiełbasie z jajkiem